Jak rozpoznać płeć ptaka?

Zimorodek to niezwykle wdzięczny ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o nie za dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to najczęstsze rejony zamieszkiwania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są bez wątpienia zapisane w naturze zimorodka.

Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś podróżują do południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które szalenie często mają dość strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako świetny punkt obserwacyjny.

Płeć ptaków

Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie podstawowe cechy, które określają budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest w kolorze czarnym. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny.

W tym samym kolorze są także sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia jest równa długości samej głowy i dzioba. Najczęściej zimorodek ma maksymalnie siedemnastu centymetrów długości, a ciężar jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Samotniczy tryb życia kończy się dla tych osobników z rozpoczęciem lutego, ponieważ to dokładnie wtedy miejsce ma okres godowy tych ptaków. W świecie zimorodków to samica ma zachwycać się nad urokiem swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *